Uskotko joulupukkiin?

Toimittaja Jorma Virtanen jatkoi ihmeellisiä kommenttejaan Hämeen Sanomissa 11.4.2014 otsikolla Yhdysvallat ainoa turva. Virtasella tuntuu olevan todella lapsenomaisen vilpitön usko Yhdysvaltojen haluun auttaa pientä Suomea hinnalla millä hyvänsä. Koska tämä ei ole hänen ainoa samansuuntainen kommenttinsa, voinee päätellä että Virtasella on samanlainen lapsenusko joulupukkiin ja hammaskeijuun oikeina todellisina henkilöinä ja hyväntekijöinä.

NATOn vastaukset Ukrainan ja Krimin tilanteeseen ovat retoriikan tasolla. Jotainhan sieltä on sanottavava varsinkin uusien NATO-jäsenten – entisten Varsovan liiton jäsenmaiden – rauhoittamiseksi, ja NATOn jonkinlaisen uskottavuuden säilyttämiseksi. Kuitenkaan muutaman lentokoneen lähettäminen Baltiaan ei tilannetta käytännössä miksikään muuta. Yhdysvalloilla ei ole mitään intressiä ja halua joutua sotilaalliseen konfliktiin Ukrainan takia. Tämänhän presidentti Obama on melko suorasanaisesti ja avoimesti todennut.

Yhdysvaltain armeija ei myöskään ole tänään varautunut laajamittaiseen tavanomaiseen sotilaalliseen operaatioon Euroopassa joka vaatisi laajoja maajoukkojen mukaantuloa. Krimistä huolimatta sen pääasialliset uhkakuvat ovat Aasiassa. Lisäksi se  käy ns. terrorismin vastaista taistelua eri puolilla maailmaa, jossa mieluummin käytetään  kauko-ohjattavia miehittämättömiä lennokkeja jolloin omat henkilötappiot voidaan minimoida. Suomi tietysti harvaanasuttuna maana olisi erinomainen alue jonne voisi ampua muutaman ristelyohjuksen siinä hypoteettisessa tilanteessa että Venäjän joukot olisivat tunkeutumassa tänne. Siinä ei edes tulisi paljoa siviilitappitoita ja voisipa edes kehua tehneensä parhaansa.

Historiaa opiskelleena en myöskään ymmärrä Virtasen vertausta vuoteen 1939 ja Leningradin turvallisuuden takaamiseen tämän päivän tilanteessa. Tänään kuitenkaan Leningradia ei ole eikä rajoja siellä missä ne olivat 1939. Historia ei toista itseään, mutta siitä voi kyllä oppia joskus jotain. Kuten sitä, että maantiedettä ei voi muuttaa ja parempi pyrkiä rakentamaan hyviä suhteita läheisiin naapureihin kuin kaukaisiin. Samoin historiasta voi ehkä todeta sen, että Suomen valinnat ovat kuitenkin pitkällä tähtäimellä olleet paremmat kuin esimerkiksi Viron, vaikka sitä tänään joskus jonkinlaisena esimerkkinä meille tyrkytetään.

Kommentointi on suljettu.

css.php