EU vaalit ohi – pulinat pois

EU vaalit ovat nyt ohi. 40.9 % äänioikeutetuista äänesti mikä oli niukasti paremmmin kuin edellisellä kerralla. Surullisen heikko tulos, vaikka huonomminkin olisi voinut mennä kun oli niin upea sää ja vielä jääkiekon MM-kisat huipentumassa.
Suomen tulos puoleueiden ja ehdokkaiden suhteen oli melko hyvin odotusten mukainen. Mitään varsinaisia jytkyjä ei tullut puoleen eikä toiseen. Valitut MEPit ovat suurelta osin erittäin kokeneita ja voivat siten periaatteessa hyvin ajaa Suomen etuja EUssa. Tällä kerralla ei onneksi ollut mitään julkkisryntäystä ja viime vaalien julkkisehdokas Repo oli tämän kerran suurin häviäjä onnistuttuaan menettämään reilut 60.000 äänestäjää viidessä vuodessa. Melkoinen saavutus sekin.
On valitettavaa että vieläkään suurin osa kansasta ei näytä ymmärtäneen että Brysselissä tehdään todellisia päätöksiä jotka vaikuttavat myös meidän elämäämme ja joihin voi vaikuttaa ainakin jossain määrin käyttämällä äänioikeuttaan. Euroopan Parlamentin valtaa on kasvatettu ja se on osa Brysselin päätöksentekoprosessia aivan konkreettisesti. Unionin pirusta on turha nurista (Hämeen Sanomien mileipidepalsta 26.5.14) varsinkaan jos ei ole äänestänyt. Ihmeellinen käsitys siitä, että Brysselissä valtaa pitää jokin nimeämätön eliitti on myytti. Todellista valtaa käyttävät ja päätöksiä tekevät siellä EUn jäsenmaiden ministerit yhdessä Euroopan Parlamentin jäsenten kanssa. Valitettavasti varsinkin päätöksiä tekemässä olleille ministereillä usein tulee muistikatkoksia kotiin palattua sen suhteen mitä ovat päättäneet ja mieluummiin puhuvat siitä että ”Brysseli päätti”, unohtaen että ovat itse olleet hyväksymässä päätökset.

Ilkka Uusitalo
Hattula

PS. Sirpa Pietikäiselle onnittelut. Hän on hyvä esimerkki siitä kuinka parlamentin jäsen johdonmukaisella työllä voi myös menestyä ja saada selkeän tuen vaaleissa.

Kommentointi on suljettu.

css.php