Stubb Nato intoilee

Kokoomuksen puheenjohtajakandidaatti ja sitä kautta mahdollinen tuleva pääministeri Alexander Stubb on varsinainen Nato intoilija. Nyt hän jo julistaa että Suomen tulisi hakea Nato jäsenyyttä ensi hallituskaudella. Mitään konkreettisia perusteluja tälle intoilulle tietenkään ei ole esitetty lukuunottamatta yleistä hyminää siitä että emme muka selviä yksin.

Stubb tietysti on tunnetusti amerikkalaisihailija. Muistissa ovat myös kuinka hän oli aikanaan hurmaantunut USAn ulkoministeri Riceen, selvästi kuvitellen että hurmaantuminen oli molemminpuolista.

Edelleenkään Nato intoilijoilta ei ole kuulunut kunnon perusteluja sille miksi meidän tulisi liittyä tähän amerikkalaisjohtoiseen yhteisöön, jonka perimmäinen tehtävä on edistää ja puolustaa USAn intressejä maailmassa. Meidän tulisi katsoa puhtaasti omia intressejämme eikä lapsenuskoisesti kuvitella että USAlla todellisessa kriisissä olisi mitään halua Suomen puolustamiseen. Suomi tietysti olisi sinänsä Natolle hyödyllinen puskurialue itään päin (kuten olemme olleet historiallisesti ennenkin myös Ruotsin vallan aikana).

Presidentti Obama on juuri julistanut oman turvallisuuspoliittisen ohjelmansa, jossa edelleen ns. terrorismin vastainen taistelu on keskeistä. Siitä myös selvästi käy ilmi haluttomuus osallistua sotimiseen alueilla jotka eivät ole suoranaisesti USAn intressipiirissä.

Suomen liittyminen Natoon merkitsisi peruuttamatonta muutosta Suomen ulkopoliittiseen asemaan. Jos kerran luovumme sotilaallisesta liittoutumattomuudesta, siihen ei enää sen jälkee ole paluuta. Ilman selvää vastinetta heittäytyisimme yhden suurvallan apupojaksi. Naton turvatakuut eivät suinkaan ole automaattisia kuten moni luulee ja varsinkin Nato intoilijat unohtavat mainita.

Suomi on omalla politiikallaan pärjännyt vaikeissakin tilanteissa lopulta hyvin. Oman uskottavan puolustuksen ylläpitäminen vaatii tietysti taloudellisia resursseja. Onkin ristiriitaista että juuri eniten Natosta puhuva Kokoomus oli ajamassa puolustuvoimien budjetin supistamista. Tämä kehitys voidaan kääntää omilla päätöksillämme ja uskoisin että kansan enemmistö ymmärtäisi hyvin puolustusmäärärahojen lisäämisen myös vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Puolustuvoimien kehittämisen ja varustautumisen keskipisteeksi tulisi ottaa nimenomaan Suomen puolustaminen eikä kansainvälinen kriisien hallinta.

On vastuutonta julistaa että Suomella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin Nato jäsenyys. Meillä on edelleen täysin mahdollista jatkaa sotilaallisesti liittoutumattomana maana omaan kansalliseen puolustukseen nojautuen. Liikoja itsestämme kuvittelematta voimme silti lähteä siitä että on sekä Suomen että Venäjän edun mukaista että maidemme väliset suhteet hoidetaan asiallisesti ja välttäen turhia kärjistyksiä

Ilkka Uusitalo
Hattula

6 kommenttia artikkeliin “Stubb Nato intoilee”
 1. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Sveitsi on Sveitsi ja Suomi on Suomi. Olen asunut 6 vuotta Sveitsissä joten tunnen sitä jonkun verran. Täysin toisenlainen poliittinen ja varsinkin taloudellinen tilanne ja järjestelmä kuin Suomessa.
  Siinä mielessä samanlaisia että kumpikaan ei tarvitse Natoa. Tai voisi vielä lisätä että Nato jäsenyys vain heikentäisi tilannetta.
  Ilkka Uusitalo

 2. Kimmo Kautio sanoo:

  Sveitsi on pärjännyt hyvin ilman EU:ta ja moni muukin maa ilman euroa. Ovat itseasiassa tainneet jopa hyötyä asemistaan.
  Ja Suomi tulee todellakin pärjäämään ilman Natoa.

 3. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Poliitikoille on aina vaihtoehtoja. Onneksi. Tällä hetkellä en kuitenkaan näe Suomen etujen kannalta vaihtoehtoja eurolle tai EU-jäsenyydelle. Molempien toimintaa tietysti voi pyrkiä parantamaan.

  Ilkka Uusitalo

 4. Kimmo Kautio sanoo:

  Aina on vaihtoehtoja. On myös eurolle ja jopa EU-jäsenyydelle, jos ne haluaa nähdä. On vain vaihtoehdottomia poliitikkoja.

 5. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Pidän termistä peter-pan-pääministeri. Hyvin osuva ja kuvaava.

  Ilkka Uusitalo

 6. Tervehdys!
  Selfie-Stubb on kiihkeä Nato-lahkolainen,
  joka on puhjennut kielillä puhumaan.
  Meillä oli firmassa mainospäällikkö,
  joka liiteli inno-ilmassa hokien ”Oh my Good!, oh my…”
  Hän sai melko pian fudut fantasia-visioiden poksahdellessa
  puhki realiteetteihin törmättyään.
  Luoja varjelkoon maatamme tällaisilta peter-pan-pääministereiltä.
  Riitta N.

css.php