Sasi astui miinaan

Kansanedustaja Kimmo Sasi on esittänyt, että Suomen tulisi keskeyttää maamiinojen tuhoaminen viitaten kiristyneeseen kansainväliseen tilanteeseen. Samalla hän kyseenalaistaa Suomen sitoutumisen jalkaväkimiinat kieltävän Ottawan sopimuksen toteuttamiseen.

Minusta tuntuu, että usein ei ymmärretä mitä Ottawan sopimus tarkoittaa. Sehän siis kieltää nimenomaan jalkaväkimiinat joiden tarkoitus on silpoa niiden päälle astuvia sotilaita (tai valitettavasti siviilejä jotka konfliktien jälkeen liikkuvat miinoitetuilla ja usein merkitsemättömillä alueilla). Ottawan sopimus ei kiellä raskaanpien, esimerkiksi ajoneuvojen tai panssarivaunujen tuhoamiseen tarkoitettujen, maamiinojen käyttöä.

Puheet siitä, että Suomen puolustus jotenkin nojaisi jalkaväkimiinoihin ovat täysin perusteettomia ja menneestä maailmasta. Jo 80-luvun lopulla kun osallistuin maanpuolustuskurssille, meille kerrottiin että todennäköisiin hyökkäys Suomeen tapahtuisi erityisjoukoin joko helikoptereilla tai maahanlaskujoukoilla. Tämän lisäksi hyökkäykseen liittyisi täsmäiskuja ohjuksilla. Missään vaiheessa ei odotettu vanhanaikaista jalkäväen marssia laajalla rintamalla rajan ylitse. Eli missä niistä jalkaväkimiinoista olisi hyötyä?

Sen sijaan että haikaillaan hyödyttömien jalkaväkimiinojen perään pitäisi keskittyä siihen miten (erittäin epätodennäköistä) Suomeen kohdistuvaa hyökkäystä parhaiten voitaisiin torjua nykyajan menetelmin. Oleellisempaa olisi kiinnittää huomiota esimerkiksi ilmatorjuntaan ja miten voidaan nopeasti reagoida äkillisiin tilanteisiin rajoillamme. Puolustusvoimien hankinnoissa tulisi keskittyä ensisijaisesti Suomen puolustuksen tarpeisiin eikä siihen mitä mahdollisesti jokin kansainvälinen kriisien hallintatehtävä vaatii.

Sasin aloite haisee harhautukselta ja huonolta yritykseltä peitellä omia aiempia virheitä. Ensin ajetaan säästölinjaa puolustusvoimien budjettiin ja sitten esitetään tällaista hölmöläisen touhua, joka ei sinänsä maksaisi mitään, mutta ei myöskään millään tavoin parantaisi Suomen puolustustusta. Jos olemme tosissamme niin silloin pitäisi samantien myöntää että puolusvoimien budjettia on parasta lisätä (lamasta huolimatta) samalla vaatien, että se kohdennetaan selkeästi Suomen omien puolustusintressien mukaisesti.

Ilkka Uusitalo
Hattula

2 kommenttia artikkeliin “Sasi astui miinaan”
 1. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Tarina siitä mitä todella tapahtui tuntuu edelleen elävän ja muuttuvan. Eduskuntakin pyytänyt lisäselvityksiä siitä mitä todella tapahtui ja milloin Hornetit lähtivät liikkeelle. Ilmavoimat kieltää että ylityökiellolla olisi ollut vaikutusta valmiuteen. Katsotaan mitä seuraa.
  Tästä toivottavasti kuitenkin aukeaa keskustelu siitä kohdistetaanko nykyisiä resursseja oikein Suomen oman puolustuksen kannalta vai ajatellaanko liikaa Nato kuvioita ja kansainvälisiä kriisinhallintatehtäviä.
  Ilkka Uusitalo

 2. Tervehdys!
  Tunsin myötähäpeää, kun selvisi,
  että ylityökiellon vuoksi hornetit pysyivät kentällä,
  itänaapurin loukatessa ilmatilaamme.
  Onneksi talvi- ja jatkosodassa ei ylityökieltoja noudatettu.
  Riitta N.

css.php