Puolustusministeri Haglund hermoilee

Puolustusministeri Haglund hermoilee, että Suomi jäisi ulos Nato keskusteluista Afganistanin operaation päättyessä.
Ehkä Haglundin kannattaisi muistaa, että emme ole Naton jäsen vaikka hän ehkä niin toivoisi.
Pikemminkin hänen kannattaisi miettiä oliko Suomen kannalta kannattavaa osallistua Afganistanin operaatioon. Voisi kysyä miten se on palvellut Suomen omaa puolustuskykyä?
Suomen pitää osallistua kansainvälisiin rauhanturvaoperaatiohin. Kuitenkin sen tulisi tapahtua selkeästi YKn tai sitten EUn puitteissa. Samanaikaisesti tulisi myös tarkkaan harkita miten operaatiot mahdollisesti parantavat Suomen omaa turvallisuutta tai palvelevat hyödyllisesti koulutusmielessä.
Puolustusvoimien budjetista sanotaan puuttuvan noin 50 miljoonaa euroa riittävien materiaalihankintojen turvaamiseksi. Se on aika pieni summa valtion budjetissa. Harkitsemattomat kansainväliset operaatiot helposti syövät miljooonia ja myös voivat vääristää hankintoja kun prioriteettina on kansainväliset operaatiot eikä Suomen oma puolustus. Tarvitseeko esimerkiksi merivoimat laivan jolla voi toimia Somalian rannikolla vai pienempiä aluksia jotka soveltuvat paremmin Suomen rannikkovesille?
Suomea Natoon eniten ajavat – kokoomus ja ruotsalaiset – ovat myös olleet ajamassa alas puolustusvoimien budjettia. Onko kyse ollut suunnitelmallisesti tavoitteesta oman puolustuskvyyn alasajosta niin että voidaan peloitella kansaa sillä että omat resurssit eivät riitä vaan on pakko liittoutua.

Ilkka Uusitalo
Hattula

Kommentointi on suljettu.

css.php