Korruptoitu jalkapallo

Hetki sitten Brasiliassa alkoivat jalkapallon MM-kisat. Kisoja ovat varjostaneet lisääntyneet ja hyvin uskottavat väitteet jalkapallon kattojärjestöön Fifaan liittyvästä korruptiosta, erityisesti liittyen prosessiin jolla vuoden 2022 kisat myönnettiin Qatarille.
Fifan 78-vuotias pitkäaikainen sveitsiläinen puheenjohtaja Sepp Blatter väittää syytöksiä rasismiksi. Hän ei näköjään halua nähdä mitään ongelmia saati sitten ottaa vastuuta niistä ja julkeaa jopa hakea uudelleen valintaa ensi vuoden puheenjohtajavaalissa.
Koska valitettavasti raha usein ratkaisee, niin ilmeisesti ainoastaan sponsoreiden vaatimukset korruption kunnollisesta tutkimisesta voivat johtaa johonkin, mikäli se Blatteristä riippuu.
Blatter on hyvä esimerkki siitä kuinka ylipitkä valtakausi – on se sitten valtion tai organisaation johdossa – johtaa ogelmiiin. Pääasiaksi muodostuu omien asemien puolustaminen, keinolla millä hyvällä.
Jalkapallo on hieno peli. Kuitenkin jos sen korkeimmalla tasolla suhtaudutaan lepsusti korruptioon, se ei voi olla vaikuttamatta koko järjestelmään. Meillä on oma esimerkki jonkin vuoden takaa kuinka vedonlyöjät yllättävän alhaisella tasolla olivat vaikuttamassa otteluiden lopputuloksiin lahjomalla pelaajia.
Englannin ja Hollannin jalkapallojohtajat ovat selkeästi kritisoineed Fifaa ja Blatteria ja vaatineet ettei hän asetu enää ehdolle.En valitettavasti ole keskustelussa nähnyt selkeitä kannanottoja Suomen taholta. Eikö tässä olisi paikka Suomenkin edustajille tulla todella selkäesti esille.

Ilkka Uusitalo
Hattula

Kommentointi on suljettu.

css.php