Kokoomuksen valinta

Kokoomuksen puoluekokous valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Alexander Stubbin. Monien mielestä yllättäen ja ottaen riskin. Stubbin tausta on kansainvälisissä asioissa, ei kotimaan kuvioissa. Ilmeisesti eurovaalien hurja henkilökohtainen äänimäärä avitti Stubbin valintaa koska kokoomuslaisten katse on jo seuraavissa eduskuntavaaleissa 2015 keväällä.

Vaikka Stubb keräsi henkilökohtaisesti paljon ääniä ei se takaa sitä, että kokoomus on kärjessä keväällä 2015. Stubbin kritiikitön – etten sanoisi vastuuton – Nato intoilu ei välttämättä kanna kokoomuksen ulkopuolella.

Vasta tulevat viikot näyttävät mikä Stubb on todella miehiään kotimaan kuvioissa. On helppo puhua kuinka fantastista ja upeaa kaikki on mutta miten se se tulee näkymään käytännön politiikassa ja erityisesti Suomen talouden näkymissä jää nähtäväksi.

Puoluekokous nosti luonnolliseti korkealle jalustalle väistyvän puheenjohtajan Kataisen. Vaikka epäilemättä puhtaasti kokoomuksen näkökulmasta hänen kautensa on ollut menestys, on kyseenalaista kuinka menestyksellinen se on ollut Suomen kannalta. Hänen pääministerikautensa ei ainakaan ole kovasti Suomea vienyt eteenpäin. Hänen lähtönsä kesken kauden jätti myös ikävän sivumaun. Samalla kun hän puhuu siitä, että ei pitäisi iskeä hanskoja tiskiin, niin sen hän juuri on itse tehnyt kun avautui vihreämmät niityt Brysselin suunnalla. Tämän voi henkilökohtaisella tasolla ymmärtää. Olen kuitenkin sen verran vanhoillinen, että edelleen katson, että kun pääministeriksi ryhtyy niin siinä tulisi jatkaa niin kauan kuin eduskunnan enemmistö tukee hallitusta.

Enpä suuresti yllättyisi jos Alexander Stubb jatkaa samaa linjaa. Tuleva pääministerikausi voi jäädä lyhyeksi jo siksi ettei kokoomus ehkä olekaan suurin puolue seuraavien vaalien jälkeen. Stubb joka tapauksessa saa nyt tärkeän merkinnän ansioluetteloon kun voi lisätä sinne pääministeriyden. Ehkäpä se riittääkin hänelle sillä sen turvin on helpompaa tähdätä korkeisiin kansainvälisiin tehtäviin.

Ilkka Uusitalo
Hattula

Kommentointi on suljettu.

css.php