Varoen verkkovalvonnan lisäämiseen

Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa perjantaina 4 heinäkuuta käsiteltiin ulkoministeriössä esille tulleita tietomurtoja ja selkeästi asetuttiin puoltamaan viranomaisten valtuuksien lisäämistä verkkovalvontaan. Yllättävän kevyesti ja hyväuskoisesti pääkirjoituksessa todettiin: ”Yksilönvapauksia korostavien tuskaa ja epäluuloa lieventänee kuitenkin se arkinen tosiasia, ettei maan viranomaisilla ole käytännössä mitään mahdollisuuksia eikä edes halua, saati tarvetta valvoa tavallisen kansalaisen verkkoliikennettä”.

Valitettavasti esimerkit maailmalta, tai edes Suomesta, eivät puolla tällaista näkemystä. Yhdysvalloissa on juuri julkisuudessa todettu, että siellä valvontaviranomaisten kohteena ovat pääasiassa olleet tavalliset amerikkalaiset ja myös ulkomaalaiset. Jos haluaa tätä testata, niin voi lähettää ennen Yhdysvaltoihin matkustamista muutaman täysin kantaa ottamattoman ja viattoman sähköpostiviestin joihin sisältyy termejä kuten terrorismi, Al Quaida tai pommiuhka. Ei pidä sitten ihmetellä jos maahantulotarkastuksessa yllättäen vedetäänkin syrjään tiukkoihin kuulusteluihin. Näin on jo raportoitu tapahtuneen joillekin matkailijoille.

Suomen osalta voi olla samaa mieltä siitä, että täällä ei ole käytännössä mahdollisuuksia valvoa kaikkea kansalaisten verkkoliikennettä. Ja hyvä niin. Viranomaisilla tulisi olla siihen mahdollisuus vain silloin kun on selkeästi epäilyjä rikollisesta tai maan turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta. On aivan turha kuvitella, että Suomen viranomaiset poikkeaisivat jotenkin muiden maiden viranomaisista, mikäli heille myönnettäisiin laajat valtuudet summittaisesti valvoa verkkoliikennettä. Kiusaus seurata muutakin kuin rikollista toimintaa olisi aivan liian suuri ja avaisi tien erilaisille väärinkäytöksille. Siitä ei ole kauan kun suuri joukko poliiseja jäi kiinni asiattomasta henkilötietojen urkinnasta (vaikkakaan ei kyse täysin samasta asiasta kuin verkkoliikenteen valvonnasta) erään tunnetun hiihtäjän kuolemantapauksen yhteydessä. Se vain osoittaa, kuinka helposti annettuja mahdollisuuksia voidaan väärinkäyttää.

Suomen viranomaisiin kohdistuneita tietomurtoja ei pidä käyttää tekosyynä laajamittaiseen viranomaisten verkkoliikenteen valvonnan lisäämiseen Ruotsin esimerkin mukaan. Ruotsihan on jo saanut kyseenalaista mainetta siitä, että se on yksi länsimaista joka ruokkii Yhdysvaltojen tiedustelupalvelua omista lähteistään saamilla tiedoilla. Meillä ei ole todellakaan mitään tarvetta pyrkiä samaan.

Viranomaisiin kohdistuvia tietomurtoja voidaan varmasti estää muutenkin kuin lisäämällä yleistä verkkoliikenteen valvontaa. Eduskunnan tulee varmistaa, että mahdolliset muutokset nykykäytäntöön eivät anna mitään yleisvaltuutusta viranomaisille, oli se sitten poliisi tai puolustusvoimat, vaan ainoastaan lisäaseita rikollisen tai maan turvallisuutta uhkaavan toiminnan ehkäisemiseen valvotuissa puitteissa. Oleellista on, että samalla luodaan riippumaton valvontajärjestelmä joka pystyy estämään mahdollisten lisävaltuuksien väärinkäytön.

Ilkka Uusitalo
Hattula

Kommentointi on suljettu.

css.php