Lakko-oikeutta rajoitettava

Jäänmurtajalakon päättymiseen liittyneet tapahtumat ja käsittämättömät tukilakkouhkaukset ovat jälleen kerran osoittaneet, että suomalainen ammattiyhdistysliike – Merimiesunioni erityisenä esimerkkinä – on totaalisesti vieraantunut nykypäivästä. Tärkeimmäksi on tullut uhottelu pienten avainryhmien avulla ja täydellinen piittaamattomuus mahdollisten lakkojen ja tukilakkojen taloudellisista ja muista seurauksista Suomelle taloudelle ja kansalaisille.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kerta kun pienen avainryhmän vaatimuksia tuetaan täysin suhteettomilla tukilakkouhkauksilla. Jokin aika sitten yhteen laivaan liittyneet epäselvyydet pysäyttivät koko Suomen rahtilaivaliikenteen ja viennin käytännössä. Lentokentillä on myös nähty erilaisia näytelmiä jossa tahattomina kärsijöinä ovat olleet tuhannet matkailijat. Nyt uhan alla olivat yli sadan tuhannen pääsiäismatkailijan matkat Suomen viennin pysäyttämisen lisäksi.

Näin vaalien alla kaikki puolueet puhuvat vientivetoisesta elvyttämisestä. Ammattiyhdistysliikkeelle vain heidän omat lyhytnäköiset etunsa ovat tärkeitä, vaikka talous yleisesti on syöksykierteessä. Olikin hämmästyttävää kuinka laimeasti puolueet reagoivat tilanteeseen, erityisesti SDP, jonka koko talouden elvyttäminen puheenjohtaja Rinteen mukaan perustuu viennin lisäämiseen. Ministeri Paatero puolestaan on antanut lausuntoja joissa tuntuu pitkälti puoltavan ja ymmärtävän lakkolaisten ja tukilakkoja puuhailleiden touhut. Tämä ei voi olla heijastumatta SDP:n vaalitulokseen. Ei olisi ihme jos he nyt menettävät haluamansa toiseksi suurimman puolueen paikan. Selkeästi kriittinen linja ylimitoitettuihin tukilakkouhkauksiin puolestaan olisi osoittanut puolueen olevan tosissaan Suomen talouden parantamisesta.

Kun maassa on edelleen puoli miljoonaa äänestäjää jotka vielä harkitsevat valintaansa, nämä tapahtumat saattavat heilauttaa puolueiden kannatusta siten, että jopa puhtaasti porvaripohjainen hallituspohja tulee realistiseksi. Kokoomus saa kiittää tästä odottamattomasta vaalituesta ammattiyhdistysliikettä.

Epäselväksi koko näytelmässä jäi, kuinka paljon tässä oli kysymys ammattiyhdistysäijien pyrkimyksestä osoittaa uudelle naispuoliselle valtakunnansovittelijalle kaapin paikkaa. Siinä he eivät onnistuneet,mutta nolasivathan itsensä.

Positiivista tässä on se, että yleinen mielipide on selvästi tyrmännyt kaavaillut tukilakot. Jos tämä vielä johtaa siihen, että seuraava hallitus lähtee kriittisesti tarkastelemaan koko nykyisen neuvottelujärjestelmän uudistamista erityisesti tukilakkoihin liittyen, sen parempi.

Ilkka Uusitalo

6 kommenttia artikkeliin “Lakko-oikeutta rajoitettava”
 1. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Mielenkiintoista elämäntarinaa.
  En mitenkään halua vähätellä vaikeuksia joita pienellä eläkkeellä elävillä on. Kuitenkaan heidän asiaansa ei yhtään paranna se, että omilla toimenpiteillämme vastuuntunnottomasti vaikeutetaan Suomen talouden elpymistä. Me olemme viime vuosina naureskelleet kreikkalaisille ja antaneet heille hyviä ohjeita. Kohta on kreikkalaisten vuoro naureskella meille jos tämä meno jatkuu.
  Totta on että myös hyvin toimeentulevien puolella on käyttäydyttävä vastuullisesti. Erittäin huonoa harkintaa osoitti esitys eräiden valtionyhtiöiden hallitusten puheenjohtajien ja jäsenten palkkioiden runsaasta nostamisesta. Ansaitusti esitykset yhtiökokouksissa hylättiin. Tässäkin tapauksessa valtionyhtiöistä vastaava demariministeri Paatero oli aivan pihalla ja heräsi asiaan vasta kun kokoomuslaiden Zyskowicz oli julkisesti paheksunut korotusesityksiä.
  Ilkka Uusitalo

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Mä olin siis moottorioppilaana v 80-81 jäänmurtaja Urhossa melkein vuoden, ja siihen aikaan rahapalkka oli jotakuinkin 900 mk/kk,(paljonkohan mahtaa olla nyt, otas selvää) lisäksi sain tietysti ruuan ja asunnon alimaisesta kerroksesta konehuoneen kupeelta.
  Töitä tehtiin talviaikana kuukausi joka ikinen päivä ja sitten pääsi matkustamaan kahdeksi viikoksi kotiin lomille. matkoihin meni Kemistä -Lahteen ja takaisin kaksi vuorokautta lomasta, junalla kolkottaen.
  Eikä se laivaromantiikka tullut juuri mieleen kun ahtojäissä kolisteltiin yötäpäivää..
  Kesäaika sitten oli hieman helpompaa, viikot duunia Katajanokan laiturissa ja saattoipa päästä viikonloppuina kotiinkin käymään, katsomaan millaisia laskuja oli viikon aikana posti tuonut., ellei iskenyt viikonloppuvahti päälle..
  Sitten keväällä 81 kun Urkki ajoi karille Porvoon edustalla, kyydissään suuri lauma Helsingin herroja ja Kanadan kenraalikuvernööri vaimoineen, niin mä aattelin että nyt saa jäänsärkeminen riittää ja läksin lomien jälkeen oikeisiin merimieshommiin maailman merille. Saanhan mä nyt sitten noiden rahakkaiden merihommien seurauksena merimieseläkettä lähes kymmenen vuoden merimiesurasta, peräti lähes kaksi sataa(187,30€) euroa kuussa! Johan sillä tekee vaikka mitä, vai tekeekö? Kokonaisvaltaisesti koko työeläkkeeni määrä on 470,- euroa kuussa ja lisäksi tulee kelalta 430, lisää kansaneläkettä. Tiedäthän että tuo yhteissumma 900,- euroa on n. 131 euroa alle Euroopan Unionin vahvistaman KÖYHYYSRAJAN! joka siis on nettona käteen kuukaudessa 1131,-€uroa.

  Älä siis ihmettele ollenkaan miksi kommenttini ovat jotenkin kärkeviä!

  Minä sentään tiedän sen kuinka vaikeaa on suomessa duunarin tulla palkallaan toimeen ja kuinka vielä vaikeampaa on eläkeläisen pärjätä eläkkeellään!

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Mä olen ollut töissä v.80-81 jäänmurtajassa. Ei muuten mitään herkkuhommaa ole, eikä sieltä lähdetä illaksi kotiin niinkuin maissa. Ja liksat on , tai ainakin oli siellä silloin ihan /c;stä
  Vaikka saihan siellä asunnon ja ruuan palkan päälle, ja lomilla ylöspitorahat mutta ei ne mitään kultakaivoksia olleet kuten eivät varmaan ole nytkään. Maissa kahdeksantuntista työpäivää tekevät apumiehet raksallakin vetää liksaa paremmin kuin jäänmurtjajien miehistö.
  Ja mitä tulee lakkoaseisiin, on se ainoa keino vaikuttaa nykyäänkin. Kapitalistisen yhteiskuntaosan ahneus on lisääntynyt. Senhän huomaa monista seikoista, ettei mikään , vaikka kuinka suuri liksa riitä vaan pitää saada kokoajan lisää liksaa ja bonukset päälle ja ennenaikaistetut miljoonaeläkkeet vielä….
  Kysäiseppä joltain tavalliselta duunarilta kuinka paljon hän on saanut tänä tai viimevuonna tuotantobonuksia, voit yllättyä vastauksesta,, niente!

  Tälläiset kirjoittelut jonka nyt sinäkin aivoistasi ilmoille pierasit, osoittavat vain sen ettei päättämishaluisilla ole pienintäkään käsitystä siitä, miten maa makaa ja kuinka tavallisen duunarin on hankalaa tulla palkallaan toimeen!

 4. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Kyse ei ole siitä, että ”tavallisten tallaajien” oikeuksia poljettaisiin maahan. Meillä on oikeus lakeihin ja työneuvotteluissa sovittuihin periaatteisiin perustuviin lakkoihin. Ongelmaksi on muodostuneet erilaiset laittomat lakot sekä uhkalakot jotka eivät ole missään suhteessa kiistan alla oleviin asioihin. Jos uhkalakot nyt pääsiäisenä olisi toteutettu, niin siinä olisi kyllä pohjettu monen ”tavallisen tallaajan” oikeuksia kun yli 100.000 suomalaisen pääsiäismatkat olisivat peruuntuneet.
  Nyt eletään todella vuotta 2015 ja alkuviikosta nähdyt näytelmät eivät kuulu tälle vuosisadalle. Kuten Sinäkin, ammattiyhdistyliikekin valitettavasti on suurelta osin jymähtänyt viime vuosisadalle. Näillä näkemyksillä ei Suomen taloutta pelasteta ja ammattiyhdistysliikkeiden jäsenet ovat itse omien johtajiensa toilausten suurimpia kärsijiä. Suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyssä luotettavuus on ollut yksi hyvä tekijä, vaikka näyttäisi että jotkut ammattiyhdistysliikkeen edustajat tekevätkin parhaansa sen murentamiseksi. Oman oksan sahaaminen tuntuu olevan heidän mielipuuhaansa. Ammattijärjestöjen pomoillahan on aivan mukavat palkat ja työsuhteet (jotka jäsenet heille kustantaa), joten heidän ei tarvitse olla huolissaan omista työpaikoistaan niinkauan kuin jäsenet sokeasti heitä seuraavat.
  Kuten sanoit, Suomi on tasavalta, jossa kaikilla on yhtenäiset oikeudet. Valitettavasti ammattaiyhdistysliikkeessä näyttää olevan voimia jotka kuvittelevat, että heillä on muita suurempia oikeuksia sanella ja uhkailemalle viedä asioitaan eteenpäin, muiden tappioksi.

  Ilmeisesti et ole huomannut että mielipidetiedustelujen mukaan ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista vastusti uhkalakkojen käyttöä. Vaalit on tulossa ja siellä voi myös osoittaa tukea niille joiden mielestä nykyiset pelisäännöt tulee tarkistaa.

  Pääsiäisterveisin
  Ilkka Uusitalo

 5. kuningasjätkä sanoo:

  Niinpä ja jos kokoomuksen politiikkaa seuraa, niin tavallisten tallaajien kaikki oikeudet olisi poljettava suohon ja palattava entiseen torpparilakiin tai kenties maaorjuuteen!
  Haista sinä Ilkka pitkä pska ja ajattele että eletään nyt sentään jo vuotta 2015. ei täällä suomessa enää olla kenenkään orjia ja se tahtoo sanoa sitä että myös työn suorittajalle on alettava maksaa kunnon liksaa kun kerran parhaan voiton ja bonukset kerää kuhnurit! Viittaan vuoden 1915 tapahtumiin jotka toistuvat nyt, myös silloin omistava luokka ehdotteli samansuuntaisia asioita! Nyt 2015 eli sata vuotta sen jälkeen on kansa valveutuneempaa kuin ajalla jolloin tietokoneita ei ollut. Joten nyt on paree ettei porvari korota ääntään liiaksi, ei kansa tartu aseisiin niinkuin ennen, kun ei ollut muuta tapaa vaikuttaa, vaan kansa äänestää, Ja kansa äänestää niitä jotka osaavat valehdella kauniimmin! Joten tyydy sinäkin valehtelemaan kauniisti ja käännä takkisi vasta vaalien jälkeen jos on mitäö kääntää!
  Miksi yksi ryhmä suomalaisista kokee omistavansa muut jotka kaiken työn tekevät että suomi ja työnteettäjien talous saataisiin nousuun. Pitäisikö heidän tehdä ilmaiseksi työtä sen eteen että, porvarit lihovat ja voivat hyvin…?

  Suomen valtiojärjestys on TASAVALTA, jossa kaikilla tulisi olla yhtenäinen oikeus olla ja elää. mutta valitettavasti tämä Suomi on muuttunut pikkuhiljaa HARVAINVALLAKSI! jossa tuntuu että vain paremmalla luokalla on oikeuksia?

  Entäs sitten kuinkas suu pannaan jos kansalaiset menevät lakkoon yksimielisesti, eivätkä suostukaan elättämään teitä kuhnureita..

  Kuka silloin pureskelee pullanne ja syöttää teitä?

Paluuviitteet
Katso mitä muut sanovat...


css.php