EU:n aika sanoa ei Kreikalle

Kreikan kansanäänestyksessä on selkästi voittanut hallituksen tukema ei-kanta EU:n ehdoille lisätukien myöntämisestä. Nyt on syytä kunnioittaa tätä kreikkalaisten vapaasta tahdostaan ilmaisemaa kantaa ja vastaavasti EU:n puolelta todeta yhtä selkeästi ei Kreikan lisärahoitukselle EU:n veronmaksajien tuella.

Ei-äänestäjät ovat sanoneet Kreikan nyt saaneen takaisin itsenäisyytensä ja vapaan tahtonsa. Sallittakoon se heille. On sinänsä kunnioitettavaa, että kansalaiset näin selkeästi tahtonsa ilmaisevat. Toinen kysymys kokonaan on, ovatko kreikkalaiset olleet täysin tietoisia mihin tämä voi johtaa. Jostain kumman syystä edelleen tuntuu siltä, että he kuvittelevat tämän tuloksen vahvistavan heidän asemiaan neuvotteluissa EU:n ja muiden rahoittajien kanssa.

EU:n ja euro-alueen on korkea aika vetää omat johtopäätöksensä ja tehdä päätöksiä. Oli selkeä virhe aikanaan ottaa Kreikka mukaan euro-alueeseen, vaikka oli yleisesti tiedossa, että Kreikan taloudesta antamat tilastotiedot olivat täysin hihasta vedettyjä. Tuolloin EU:n tilastovirastolla ei ollut oikeutta puuttua jäsenmaidensa antamiin tietoihin ja erityisesti Ranskan taholta painostettiin ottamaan Kreikka mukaan. Nyt Ranska on edelleen Kreikan suurimpia ymmärtäjiä. Ei kuitenkaan varsinaisesti Kreikan takia vaan siksi, että Kreikan maksukyvyttömyydestä on suurta haittaa Ranskan (kuten myös Saksan) monille pankeille. Eli kyse ei ole niinkään Kreikan kuin näiden maiden pankkien auttamisesta.

Vaikka kreikkalaiset kuvittelevatkin edelleen olevansa koko läntisen maailman keskipiste, niin heidän poliittinen ja taloudellinen painoarvonsa on kuitenkin varsin pieni. Kreikan lähtö eurosta Ja/tai EU:sta ei koko järjestelmää lopulta pahemmin järkytä. Päinvastoin voisi olla hyväksi jos Kreikka irtaantuisi taistelemaan olemassaolostaan omin avuin kuten kansanäänestyksessä on toivottu. Kreikka ei ole koskaan ollut helppo EU:n jäsen, vaan aina erittäin häikäilemättömästii ajanut omia (tai Kyproksen) etuja EU:n sisällä.

Tiistaiksi kutsutun euroalueen huippukokouksen tulee vetää tapahtuneesta selkeät johtopäätökset. On turha jatkaa keinotekoista Kreikan talouden tekohengitystä joka vain lisää jo odotettavia miljarditason tappioita. Tässä on myös Suomen edustajilla näytön paikka.

Ilkka Uusitalo

Kommentointi on suljettu.

css.php