Sote, sote, sote – sotku, sotku, sotku

Kautta vuosien joita sote keskustelua on Suomessa käyty, en yleensä ole jaksanut paneutua sen monimutkaisiin yksityiskohtiin. Tänään kuitenkin olen seurannut kaikkia mahdollisia keskusteluja ja pääministerin tiedotustilaisuutta, ymmärtääkseni miten on mahdollista, että nyt yllättäen tämä vanha asia saattaa jopa kaataa vasta muutaman kuukauden toimineen kolmen S:n dream teamin.

Kaikesta puheesta on tullut se kuva, että kun edelliset kokoomusjohtoiset hallitukset kytkivät soten kuntauudistukseen, niin nyt sitten keskustapuolue on kytkenyt sen maakuntahallinnnon uudistukseen, eräänlaiseen piilohajauttamiseen.

Jos kerran sote on niin keskeinen Suomen rakenneuudistuksessa, niin en ymmärrä miksi sitä ei voida hoitaa puhtaasti sotena, ilman mitään sivujuonia ja kytkentöjä, jotka selvästi aiheuttavat vain poliittisia ongelmia.

Eikö ensi yön neuvotteluissa sopiva kompromissi voisi olla se, että unohdetaan kaikki muut sivujuonet ja kerrankin vain keskitytään pelkkään soteen. Ainakin puheissa kaikki vakuuttavat, että tavoitteena on taata kansalaisille yhdenvertainen sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus riippumatta siitä missä he asuvat.

Suomen talous on täysin kuralla kuten viimeinen Euroopan komissionkin raportti osoittaa. Tässä tilanteessa me emme tarvitse hallituskriisiä puhumattakaan uusista vaaleista.

Mikäli Sipilä perjantaina (6.11.) kävelee Presidentin luokse esittämään hallituksensa eronpyynnön kuten hän uhkailee, niin kyse ei silloin ole johtajuudesta vaan vastuuttomasta jääräpäisyydestä millä ei ole mitään tekemistä Suomen yhteisten etujen ajamisen kanssa.

2 kommenttia artikkeliin “Sote, sote, sote – sotku, sotku, sotku”
  1. Ilkka Uusitalo sanoo:

    Yksityiskohdista riittää aivan varmasti vielä purtavaa. Toistaiseksi tulos jälleen kerran poliittinen kompromissi eikä suinkaan asiantuntijoiden lausuntojen pohjalta tehty perusteltu päätös. Kaupanteon politiikka jatkuu oli kuka hyvänsä hallituksessa. Katsotaan nyt sitten parin vuoden päästä mikä lopulta oli lopputulos.

  2. kuningasjätkä sanoo:

    No eipä nyt käynyt niin, että Sipilä joutui pyytämään loputiliä. Homma meni hieman samaan tyyliin, kuin vuonna 1994 kun sillonen valtionvarainministeri Iiro Viinanen ilmoitti ottavansa lopputilin jos markkaa develvoitaisiin. No markkaa devalvoitiin, mutta Iiro ei ottanut lopputiliä…, Ei ottanut Sipiläkään koska juuri viime hetkellä tehtiin kompromissi, jolla saatiin sopu aikaan, mutta homman vääntö jatkuu edelleen , sanokaa mun sanoneen ,… vielä vuosia…
    Kunnes käykin nbiin, että meillä onkin samanlainen käytäntö kuin USAssa, jossa hyvätuloiset saa kaiken hoidon vakuutuksillaan ja köyhät kuolevat terveysasemien jonoihin…

    Että Sikäli..

css.php