Talvi VAARA

Vaasan hallinto-oikeuden päätös rajoittaa Terrafamen / Talvivaaran kaivoksen puhdistettujen vesien purkuputken sulfaattikiintiöitä ja muuttaa kaivoksen ympäristölupa määräaikaiseksi, ovat jälleen kerran asettaneet koko Talvivaaran kaivostoiminnan kyseenalaiseksi.

Kaivoksen edustajat ovat jo kommentoineet, että päätös käytännössä merkitsee neuvottelujen loppumista yksityisen rahoituksen saamisesta kaivoksen toiminnan jatkamiseen ja siten valtio / veronmaksajat jää ainoaksi vaihtoehdoksi. He ovat myös väittäneet, ilman uskottavia perusteita, että kaivoksen jatkaminen tulisi yhteiskunnalle halvemmaksi kuin sen alasajo.

Jo ennen hallinto-oikeuden päätöstä tiedettiin, että kaivos tulee heinäkuussa vaatimaan €200 miljoonaa verorahoja toiminnan jatkamiseen. Oikeuden päätös tulee lisäämään kaivoksen kuluja huomattavasti, joten tämä raha ei tule riittämään pitkälle, vaan lisävaatimuksia on odotettavissa hyvin nopeasti. Eli jos kaivoksen toimintaa valtio / verovaravetoisesti jatketaan, piikki on auki loputtomiin.

Ei ole ihme, että ministeri Rehn on jo todennut, että kaivoksen alasajoa on nyt harkittava yhtenä vaihtoehtona. Sekin tulee maksamaan ainakin €300 miljoonaa, mutta sitten asia on hoidettu. Ainakin sen jälkeen tämä aika keskustavetoinen seikkailu on saatu tältä osin päätökseen, eikä verovaroja täydy loputtomasti upottaa kaivokseen.

Vastaväitteenä on, että sulkeminen aiheuttaa ehkä reilun tuhannen työpaikan häviämisen. Näin valitettavasti voi olla, mutta nämä työpaikat alkavat jo olla Suomen kalliimpia ylläpitää. Taloudelliset realiteetit tulee ottaa jossain vaiheessa huomioon. Vaihtoehtoisesti tulee muistaa, että kaivokseen upotettavat varat ovat sitä luokkaa, että niillä voitaisiin lisätä esimerkiksi puolustusvoimien materiaalihankintoja 30-40%. Tai perua yliopistoille määrätyt säästöt ja lisätä tutkimusmäärärahoja. Ja varmasti myös muita hyviä vaihtoehtoja näiden rahojen käytölle löytyisi.

Valitettavasti kaivoksen johdon väitteet, että kaivoksen jatkaminen olisi paras vaihtoehto, kuulostavat kovin tutuilta ja epäuskottavilta. Näinhän Pekka Perä aina puhui. Hämärästi viitataan siihen, että itse asiassa nikkelin maailmanmarkkinahinnan merkitys on keskeinen kaivoksen tulevaisuudelle. Siinä suhteessa ei ole mitään varmuutta paremmasta tulevaisuudesta lähiaikoina. Mikäli joskus kauemmassa tulevaisuudessa nikkelin hinta reippaasti kohoaisi, niin varmasti silloin myös yksityisten sijoittajien kiinnostus kaivokseen heräisi uudelleen. Kuitenkaan meillä ei ole mitään varmuutta siitä, meneekö siihen viisi vai viisitoista vuotta. Tätä epävarmuutta ei pidä verovaroin rahoittaa.

Poliittisille päättäjille tulee olemaan vaikeata myöntää, erityisesti keskustapuolueessa, että Talvivaara perustui toiveajatteluun enemmän kuin talouden realiteetteihin. Siitä piti tulla puhtaan kaivostoiminnan esimerkki, mutta kävi täysin päinvastoin.

Nyt on aika ottaa aikalisä ja pistää Talvivaara pakettiin ja lopettaa verovarojen upottaminen kaivokseen. Sen tulisi jäädä varoittavaksi esimerkiksi siitä, kuinka valtion sitoutuminen verovaroin isoihin riskialttiisiin sijoituksiin voi johtaa totaalisesti vääriin tuloksiin.

2 kommenttia artikkeliin “Talvi VAARA”
 1. Ilkka Uusitalo sanoo:

  Suomessa on oltu luvattoman sinisilmäisiä kaivoslupien kanssa eikä riittävästi huolehdittu siitä, että kaivoksista tulevat hyödyt myös jäisivät Suomeen. Tavoite on vain ollut saada aikaan kaivostoimintaa ottamatta riittävästi huomioon ympäristökysymyksiä tai taloudellisia seikkoja. Ei siten ihme, että ulkomaiset yhtiöt ovat voimalla rantautuneet Suomeen.
  Talvivaara sinänsä on suomalainen poikkeama ja siinä uskottiin liikaa taitavaa supliikkimiestä Pekka Perää, joka sai kaiken näyttämään kovin ruusuiselta johtavien poliitikkojen silmissä. Siksi nyt on niin vaikeaa näille samoille poliitikoille, jotka monet edelleen ovat mukana politiikassa, myöntää virheensä ja panna piste tälle kalliille seikkailulle.
  Työttömien lisääminen on kaikkein ikävintä. Kuitenkin niillä sadoilla miljoonilla jotka kaivokseen täytyisi vuosien mittaan upottaa, pitäisi voida heidän asiansa myös hoitaa kunnialla. Ja jos valtio edes osan niistä rahoista laittaisi todellisten työllistävien hankkeiden tukemiseen (pienyritykset, start upit, innovaatioyritykset) niin ehkä työllisyystilanteeseen voitaisiin vähitellen saada helpotusta.
  Ilkka

 2. kuningasjätkä sanoo:

  Terrafame/Talvivaara
  Terrafame on italiaa ja suomeksi tarkoittaa jotakuinkin….
  Terra = Maa
  Fame = Nälkä
  Eli siis Nälkämaa (Kainuu) Kuulkaa korpeimme kuiskintaa jäteliemilampien loiskintaa…

  Kun Talvivaaraa lanseerattiin , oli suuret puheet biologisesta ja bakteeritoiminnalla saatavasta ekologisesta nikkelimalmista.
  Toisin oli totuus, kun huomattiin ettei bakteerit tuota riittävästi voittoa, kun maaperän uraani tappoi ne., piti ruveta lilluttelemaan malmia hapoilla ja lipeällä sun muilla myrkyillä.
  Samalla piti keksiä mitä tehdään sille mahtavalle uraanikasalle, jota sivutuotteena syntyi.

  Laittaisivat nyt sen kaivosveron Suomeenkin, niinkuin esim Norjassa jo on. Saataisiin edes jotain kotiinkin niistä miljaardeista jotka nyt valuvat veroparatiisissa loikovan Pekka Perän ja lähipiirin salatileille

  Nythän ainoa mikä jää suomalaisille, on ne jokiin ja järviin valuvat myrkkyliemet ja kipsisakat.

  Jos Talvivaara suljetaan ja tulee tuhat uutta työtöntä, niin nou hätää, hehän voivat ryhtyä yrittäjiksi tai jotain, myymään vaikka saunavastoja tai terveellistä Talvivaaran suomutaa…

  Sitäpaitsi se tuhat työtöntä ei tässä pienessä parinsadantuhannen työttömän joukossa ole juurikaan mitään…

  Että Sikäli…

css.php