Kokoomuksessa orpo olo

Politiikan kiemurat ovat vaikeasti ennustettavia. Vain vajaat kaksi vuotta sitten kokoomus jonkinlaisessa hurmiossa valitsi puheenjohtajakseen Alexander Stubbin. Nyt hurmio on häipynyt ja puolueen tilaa voisi kai sen jälkeen kutsua enemmänkin krapulaiseksi. Ihmetellään, miten tässä nyt näin kävi. Meillähän piti olla oikein ”dream team”; nuorekas, uudenlainen ja äänestäjiin vetoava. Ehkä se olikin joitain näistä, mutta ei kuitenkaan erityisesti äänestäjiin vetoava.

Osavastuun saa kantaa uusi puolueen puheenjohtaja Alexander Stubb. Hän vallanhimossaan otti tehtävän johon hänellä ei oikeastaan ollut riittäviä edellytyksiä ja kokemusta. Muilla ehdokkailla, Vapaavuori ja Risikko, olisi itse asiassa ollut paljon enemmän taustaa ja pätevyyttä jota pääministeriltä vaaditaan. Mutta tuolloin hurmos voitti eikä rationaalinen ajattelu.

Kokoomus näyttää nyt prykivän paikkaamaan kahden vuoden takaisen virheensä. Stubb on sekä pääministerinä että valtiovarainministerinä mokannut niiin raskaasti, että yllättäen vaihtoehtoja ollaan tosissaan hakemassa. Nyt ei pelkkä leveä hymy ja selfiet enää riitä, vaaditaan pätevyyttä ja todellista uskottavuutta.

Tähän saumaan sisäministeri Petteri Orpo tuntuu istuvan kuin nyrkki silmään (nyrkki on Stubbin silmässä mikä tuntuu sopivan kokoomusväelle). Ministeri Orpo on kieltämättä hoitanut oman, varsin tuulisen ja vaativan, ministeripostinsa ilman vastaavia sammakoita kuin on tullut Stubbin suusta. Hän antaa myös muuten uskottavan ja vastuullisen kuvan itsestään, ilman mitään turhia sirkustemppuja. On ehkä niin, että vaikeina aikoina sellainen johtaja vetoaa enemmän kuin jonkinlaiseksi helppoheikiksi leimautunut Stubb.

Peli ei kuitenkaan vielä ole pelattu, sillä kokoomuksen sisäinen vaalitaistelu on vasta alullaan. Stubb tulee taistelemaan paikastaan, koska olisihan tappio todella nolo vain kahden vuoden puheenjohtajuuden jälkeen. Vaikka Stubb sanoi puheenjohtajakilvan vahvistavan kokoomusta, se voi myös repiä sitä.

Jos Stubb häviää puheenjohtajavaalin, uudella puheenjohtajalla on vielä pari vuotta aikaa rakentaa uutta kokoomusta seuraaviin eduskuntavaaleihin. Siinä mielessä puheenjohtajavaihdos nyt voisi tulla oikeaan aikaan ja antaa riittävästi aikaa puolueen uskottavuuden kasvattamiseen.

Stubb puolestaan vapautuisi lupauksistaan pysyä paikallaan seuraaviin eduskuntavaaleihin asti. Se merkitsisi sitä, että hänelle alettaisiin välittömästi etsimään pelastusrengasta jostain merkittävästä kansainvälisestä tehtävästä. Ongelma on, että niitä ei ole jatkuvasti tarjolla suomalaisille. Eiköhän kuitenkin jotain ennen 2018 vaaleja ilmesty, sillä kokoomukselle voi jopa olla parempi, että siihen mennessä Stubb on poissa kotimaan kuvioista.

Kommentointi on suljettu.

css.php