Presidentti Erdogan – Euroopan sairas mies

Alunperin nimitystä ”Euroopan sairas mies” käytettiin 1800-luvulla Ottomaanien hajoamassa olleesta valtakunnasta. Nimityksen keksijänä pidetään Venäjän tsaari Nikolai I:ä, joskaan täyttä varmuutta nimityksen alkuperästä ei ole. Historian kuluessa nimitystä on käytetty myös muista Euroopan maista näiden kärsiessä taloudellisista vaikeuksista.

Nykyinen Turkin presidentti Erdogan on uudestaan oikeuttanut nimityksen käytön, kuitenkin henkilöityen erityisesti häneen eikä koko Turkkiin. Viimeisten vuosien kehitys presidentti Erdoganin keskittäessä valtaa itselleen on saanut entistä selkeämpiä diktatoorisia piirteitä erityisesti viime vuoden vallankaappausyrityksen jälkeen. Kuten Erdogan itse tuolloin totesi, vallankaappausyritys tuli hänelle kuin taivaan lahjana. Se antoi hänelle tekosyyn laajoihin poliittisten vastustajien puhdistuksiin. Ne eivät ole kohdistuneet vain armeijaan, vaan myös mediaan, oikeuslaitokseen, yliopistoihin ja yleensä kaikkiin, jotka julkisesti uskaltautuivat kritisoimaan Erdogania ja hänen politiikkaansa. Puhdistusten seurauksena Amnestyn mukaan noin 90.000 virkamiestä on erotettu, 40.000 pidätetty, lähes kaksisataa media organisaatiota ja lähes neljäsataa kansalaisjärjestöä on suljettu.

Samanaikaisesti Turkin itäosissa on käynnissä sisällissota maan kurdivähemmistöä vastaan. Erdogan käynnisti sodan nostattaakseen kansallismielistä mielialaa ennen viime vaaleja lisätäkseen tukea itselleen. Viime viikolla julkaistu YK:n raportti kertoo maan kurdiväestöön kohdistuneiden sotatoimien aiheuttaneen massiivista tuhoa kurdikaupungeissa ja kylissä ja syyttää armeijaa siviilien tappamisesta sekä vakavista ihmisoikeusrikkomuksista. Taistelujen alta arvioidaan lähes puolen miljoonan ihmisen joutuneen maan sisäisiksi pakolaisiksi.

Presidentti Erdogan pyrkii parhaillaan runnomaan lävitse perustuslain muutoksen, joka keskittäisi lähes kaiken vallan presidentille. Kampanjointi huhtikuussa pidettävässä kansanäänestyksessä on levitetty myös Turkin ulkopuolelle Eurooppaan, jossa asuu noin viisi miljoonaa ulkoturkkilaista, joilla on äänioikeus kansanäänestyksessä.

Perustuslain muutos on erittäin kiistanalainen Turkin sisällä. Varmistaakseen tuen esitykselleen, presidentti Erdogan on lähettänyt ministereitään eri puolelle Eurooppaa kampanjoimaan muutoksen puolesta. Saksassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Hollannissa on kuitenkin kielletty näiden vaalitilaisuuksien pitäminen peläten Turkin tuovan omat sisäiset kiistelynsä myös Euroopan maaperälle.

Presidentti Erdogan on verrannut Saksan ja Hollannin toimia natsien ja fasistien toimintaan ja uhannut vastatoimilla. EU:n viime vuonna Turkin kanssa solmitun hävettävän pakolaissopimuksen jälkeen Erdogan kuvittelee voivansa kiristää Eurooppaa mielin määrin.

On korkea aika EU:n ja muiden eurooppalaisten maiden yhteisrintamassa todeta Erdoganille, että nyt riittää. Erdoganin lepyttely vain lisää hänen vallanhalujaan. On aivan selvää, että Erdoganin aikana on täysin turhaa jatkaa Turkin jäsenyysneuvotteluja EU:n kanssa. EU mielellään puhuu itsestään arvoyhteisönä. Nyt on selkeästi aika puolustaa EU:n arvoja – demokratiaa, oikeusvaltion periaatteita ja ihmisoikeuksia – ja vetää rajat presidentti Erdoganin tukemiselle ja myötäilylle. Tätä odottavat myös ne Turkin kansalaiset, jotka eivät kannata presidentti Erdoganin diktatoorisia otteita ja politiikkaa. Euroopan ei tule unohtaa ja pettää heitä.

2 kommenttia artikkeliin “Presidentti Erdogan – Euroopan sairas mies”
  1. Ilkka Uusitalo sanoo:

    Erdogan toimii kuten diktaattorit aina. Syyllisiä on löydettävä jotta voi pitää henkeä kohottavia puheita kannattajille. Jos jatketaan 1930-luvun vertauksilla, niin voisi sanoa, että emme tarvitse mitään ”Munchenin sopimusta” Erdoganin kanssa vaikka hän uhkaakin purkaa pakolaissopimuksen EU:n kanssa. Kyse on enemmänkin bluffista. Aika ja tilanne on nyt aivan toinen kuin reilu vuosi sitten. Reitti Eurooppaan ei ole avoin samalla tavoin kuin silloin, ja fiksuina ihmisinä syyrialaisetkin tietävät, että olisi todennäköisesti rahojen hukkaan heittämistä maksaa salakuljettajille Eurooppaan pääsystä kun matka todennäköisesti tyssäisi heti Kreikkaan. Ja vaikka jonkinlaista lisäystä turvapaikanhakijoissa tulisikin, niin yhdessä EU voi kyllä siihen vastata. Nyt tarvitaan yhteistyötä EU:n sisällä, ei EU vastaisen diktaattorin kanssa.

  2. Erdgoan syyttää Saksaa ja Hollantia jälkinatsismista. Kun Hän puhuu joukoilleen tulee mieleen mieleen A Hitler puhumassa kansalle 1930 luvulla. Tarkoitusperäkin sama, diktatuuri ja muiden kuin oman lahkon uskonryhmien kukistaminen sekä lehdistön murskaaminen.

css.php