Eriarvoisia kuolemia

Syyriassa toissapäivänä itsemurhapommittaja iski linja-auto saattueeseen, jossa oli noin 5000 kapinallisten piirittämistä kaupungeista evakuoituja matkalla hallituksen hallussa pitämään Aleppoon. Evakuointi oli osa Syyrian hallituksen ja kapinallisten sopimaa evakuointiohjelmaa. Iskussa kuoli arvioiden mukaan noin 120 ihmistä, joista noin 70 lapsia. Toistaiseksi tietoa ei ole kuka iskun teki, mutta tekotapa viittaisi johonkin ääri-islamilaiseen Syyrian hallitusta vastaan taistelevaan kapinallisryhmittymään.
Pari viikkoa sitten, 4 huhtikuuta, Khan Sheikhoun kylässä kuoli noin 80 ihmistä väitetyssä kemiallisten aseiden hyökkäyksessä, heistä yli 30 lapsia. Hyökkäys tapahtui kapinallisten hallussa pitämällä alueella. Se oli hyvin dokumentoitu videoille vaikkakin täyttä varmuutta vieläkään ei ole mitä todella tapahtui, koska luotettavaa riippumatonta tutkimusta asiasta ei ole voitu tehdä. Todennäköisenä syyllisenä pidetään Syyrian hallituksen ilmavoimia.
Isku aiheutti yleisen kansainvälisen paheksunnan ja vastalauseiden myrskyn. Presidentti Trump näytti erityisesti olleen järkyttynyt monista lapsiuhreista. Seurauksena oli Yhdysvaltojen isku Syyrian ilmavoimien tukikohtaan, josta kyseisen hyökkäyksen tehneiden lentokoneiden väitettiin lähteneen.
Tästä viimeisestä iskusta ei näytä seuranneen samanlaisia reaktioita, vaikka uhreja oli enemmän, myös lapsia. En ainakaan itse ole havainnut Trumpin tviittejä tästä. Osaltaan sitä selittää se, että kemiallisten aseiden käyttö sinänsä koetaan vakavammaksi rikkomukseksi kuin esimerkiksi itsemurhapommittajan isku, riippumatta siitä kuinka paljon uhreja tulee ja keitä he ovat. Kemialliset aseet on kielletty jyrkästi kansainvälisin sopimuksin jotka juontavat kokemuksiin jo ensimmäisessä maailmansodassa. Vastaavaa sopimusta itsemurhaiskuista ei ole, vaikka sinänsä iskut siviilejä vastaan ovat kiellettyjä Geneven sopimusten perusteella.
Ero reaktioissa valitettavasti selittyy usein enemmänkin poliittisten tekijöiden kuin tekojen kauheuden tai uhrien määrän tai laadun (naiset, lapset jne) mukaan. Todennäköisesti, jos tässä viimeisessä iskussa kyse olisi ollut kapinallisten alueelta evakuoitavista, ja syytettynä olisi ollut Syyrian hallitus, niin reaktio olisi ollut aivan toinen.
En millään lailla pyri puolustelemaan Syyrian hallituksen toimia, tai kenenkään muunkaan Syyrian kriisiin osallistuvien toimia. On vain käsittämätöntä nähdä kuinka sodan uhreja, siviilejä ja erityisesti lapsia, käytetään poliittisina pelinappuloina, puolin ja toisin. Uhreista ei sinänsä välitetä, mutta heitä käytetään hyväksi silloin kun se sopii.
Syyrian kriisi on jo kestänyt kauemmin kuin maailmansodat. Yksi syy siihen on, että kriisiin on liittynyt niin monia ulkopuolisia tekijöitä länsivalloista Venäjään, Turkkiin, Iraniin ja moniin arabivaltioihin. Itse asiassa syyrialaisten sananvalta koko kriisin ratkaisemiseen on lähes olematon.
Olisi korkea aika kaikkien näiden toimijoiden taholta siirtyä poliittisten irtopisteiden keruusta todellisiin kriisin lopettamiseen keskittyviin diplomaattisiin ponnisteluihin pelkästään sotilaallisten toimien sijasta. Toivottavasti ensi viikoksi suunniteltu kokous Genevessä Yhdysvaltojen, Venäjän ja YK:n kesken toteutuu, ja että siellä vihdoinkin päästäisiin myös tuloksiin.

Kommentti artikkeliin “Eriarvoisia kuolemia”
  1. Kimmo Kautio sanoo:

    Kyllä tuo iskujen valikoiva paheksunta on todella kyynistä poliittista peliä, johon osallistutaan aina seurakuntia myöten. Muistamme, miten Aleppon siviiliuhreille soitettiin Suomessakin kirkonkelloja, kun Venäjä oli asialla, mutta Mosulissa Yhdysvaltain pommien lle jäävät siviilit eivät tunnu kiinnostavan ketään…

css.php