Perussuomalaisten takinkääntö

Vappua edeltävällä viikolla nähtiin eduskunnassa yksi viime aikojen näyttävimmistä takinkäännöistä, kun perussuomalaiset talousvaliokunnassa hyväksyivät osakkeiden hallintarekisteriä koskevan lakiesityksen. Näyttää siltä, että puolue on todella tullut ”miehen ikään” ja sen mukaisesti käyttäytyy tarvittaessa kuten muutkin vanhat puolueet. Periaatteista viis kun on pelin aika. Tämä aika ilmeisesti oli hallituksen puoliväliriihessä.

Talousvaliokunnan perussuomalainen puheenjohtaja Kaj Turunen on jyrkästi vastustanut esitystä hallintarekisteristä, tähän asti. Vielä viime joulukuussa Turunen ilmoitti, että oli saanut tiedon Euroopan komissiolta, että Suomi voi kieltää hallintarekisterin käytön. Tuolloin hän myös totesi, että toteutuessaan esitys vaikeuttaisi sisäpiirikauppojen ja muiden talousrikosten selvittämistä sekä vähentäisi verotuksen varmuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Nyt on ääni toinen. Kuulemma esitys onkin paras mitä voi tehdä ja päätökseen liitetyt lausumat uudesta lainsäädännöstä liittyen sanktioihin ja osakeomistuksen julkisuuteen riittävät korjaamaan epäkohdat. Turunen jopa lausui Hesarissa 27.04: ”Pidän tätä voittona perussuomalaisille”. Tässä ollaan jo lähellä sitä, että väitetään mustaa valkoiseksi. Todella kauas on edetty Vennamon rötösherra jahdeista. Nyt taidetaaan pikemminkin olla jahdissa yhdessä rötösherrojen kanssa.

Näyttäisi siltä, että vero- ja harmaantalouden asiantuntijat ovat edelleen eri mieltä lakiesityksestä. Tilannetta onkin verrattu siihen, että ensin luodaan porsaanreikä ja sitten hurskaasti toivotaan, että jotenkin se voitaisiin tukkia. MEP Sirpa Pietikäinen selkeästi totesi, että hallintarekisterihanke on virhe. Hän myös vahvisti, että Suomella on oikeus nykyisen järjestelmän säilyttämiseen eikä ulkopuolisia paineita sen muuttamiseen ole (Hesari 29.04).

Vielä ei ole tullut selvästi esille, mitä perussuomalaisille on vastineeksi takinkäännöstä luvattu. Joitain spekulointeja on esitetty, että se olisi liittynyt ministerikuvioihin ja myös Soinin omaan tulevaisuuteen. Soini on turvannut jatkopestin unelmatyössään ulkoministerinä, ainakin siihen asti kun perussuomalaiset ovat hallituksessa. Sen jälkeen tähtäimessä lieneekin eläkepaikka suurlähettiläänä; veikkaisin tavoitteena joko Lontoo tai Washington.

Itseäni eniten koko prosessissa on ihmetyttänyt se, miksi nykyistä erittäin hyvin toimivaa ja osakkeiden omistuksen julkisuuden takaavaa järjestelmää ylipäätään pitää muuttaa. Meillä on paljon muita huonosti toimivia järjestelmiä, jotka todella kaipaavat uudistusta. Olettaisi hallituksenkin keskittyvät niiden korjaamiseen. Olisi hyvä tietää, mitkä ovat ne voimat ja lobbarit jotka taustalla ovat tehneet töitä niin, että tämä hanke jälleen on nostettu esille. Tutkiville journalisteille olisi tässä iskun paikka. Nyt jää sellainen mielikuva, että tämän hankkeen taustat ovat aivan yhtä hämäriä kuin tulevaisuudessa suomalaisten osakeomistukset, mikäli hanketta ei saada pysäytettyä eduskunnan täysistunnossa.

Kommentointi on suljettu.

css.php