Trump haukkui väärää puuta

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on parhaillaan ensimmäisellä virallisella ulkomaan vierailukiertueellaan. Hän aloitti sen Lähi-idästä ja Saudi Arabiasta. Valinta on mielenkiintoinen koska hän on aiemmin ollut hyvin islam kriittinen. Nyt hän kuitenkin halusi esiintyä valtiomiehenä ja rauhanrakentajana. Hänen ajattelussaan rauhan rakentaminen Lähi-itään olisi yksi kaikkien aikojen diili.

Kuitenkin presidentti Trumpin lausunnot ja puheet Saudi Arabiassa osoittivat hyvin nopeasti, että pikemminkin hän tulee aiheuttamaan Lähi-idässä entistä enemmän ongelmia tulevaisuudessa kuin ratkaisemaan niitä. Todellinen rauhanrakentaja pyrkisi olemaan rehellinen välittäjä (honest broker) kriisin osapuolten välillä. Presidentti Trump kuitenkin valitsi päinvastaisen tien ja asettui selkeästi tukemaan yhtä osapuolta eli Saudia Arabiaa (ts. sunneja) kritisoiden voimakkaasti Irania ja väittäen Iranin levittävän terrorismia alueella. Tämä merkitsee Yhdysvaltojen politiikan paluuta vanhaan Bushin aikaiseen retoriikkaan, jossa kaikesta mahdollisesta pahasta aina automaattisesti syytettiin Irania.

Iran ei varmastikaan ole mikään puhdas pulmunen. Kuitenkin Saudi Arabiassa puhuttuna syytös terrorismin levittämisestä on outo. Kaikki vakavasti otettavat Lähi-idän asiantuntijat ovat jo vuosia varoittaneet siitä, että jihadismin, radikaalin ja konservatiivisen islamismin ja sitä kautta terrorismin nousun taustalla on Saudi Arabian viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan öljyrahojen turvin levittämä ideologia ja erittäin konservatiivinen islamin tulkinta eli wahhabismi. Saudi Arabia on rahoittanut ympäri maailmaa moskeijoiden ja niihin liittyvien koulujen (madrassa) rakentamista ja lähettänyt niihin imaameja jotka saarnaavat jihadismia. Tätä rahoitusta on myös tarjottu Helsinkiin suunnitellun suurmoskeijan rakentamiseen bulvaanina toimivan Bahrainin kautta.

Jos presidentti Trump olisi ollut tosissaan, hänen olisi pitänyt osoittaa sanansa suoraan Saudi Arabian kuninkaalle Iranin sijasta. Sitä hän ei tehnyt. Hänelle oli tärkeämpää satoihin miljardeihin kohoavat Saudi Arabian aseostot Yhdysvalloista. Tuohon hintaan jopa Yhdysvaltojen presidentti on ostettavissa ja periaatteet ja arvot voidaan huoletta unohtaa. Valitettavasti useimmat muutkin johtavat länsivallat seuraavat perässä. Tämä on mahdollistanut sen, että Saudi Arabia on päässyt kuin koira veräjästä kun keskustellaan kansainvälisen terrorismin taustoista ja perussyistä.

Presidentti Trumpin linjaus merkitsee vaikeita aikoja Lähi-itään. Se tulee väistämättä heijastumaan myös kielteisesti Eurooppaan. Valitettavasti tällä hetkellä ei ole näkyvissä sellaista eurooppalaista johtajaa joka selkeästi haastaisi Trumpin politiikan. Jos Saksassa Angela Merkel voittaa syksyllä vaalit ja jatkaa liittokanslerina, silloin on ainakin vähän toivoa.

Kommentointi on suljettu.

css.php