Niinistön taitava veto

Presidentti Niinistön tekemä ilmoitus siitä, että hän on valmis jatkokaudelle kannatusyhdistyksen tuella ja ehdokkaana, ei siis Kokoomuksen ehdokkaana, osoitti hänen ja hänen taustajoukkojensa hyvää poliittista pelisilmää.

Ilmoitusta seuranneet reaktiot ovat osoittaneet kuinka Niinistö pääsi yllättämään muut ilmoituksellaan. Erityisesti SDP:n taholta on tullut happamia sanoi kettu tyyppisiä lausumia koska Niinistön taktiikka vei demareiden suunnitelmat entistä pahempaan sekasortoon. Kun kaikki varteenotettavat ehdokkaat ovat kieltäytyneet, on nyt annettu kaikille muille halukkaille mahdollisuus ilmoittautua mukaan kisaan. Puheenjohtaja Rinne jaksaa edelleen intoilla kuinka heillä on jonossa hyviä ehdokkaita tarjolla. Ulkopuolisen silmissä näyttää kyllä aika väkinäiseltä ja epätoivoiselta. Heinäluoman kieltäytyminen ja viittaus SDP:n sisäisiin erimielisyyksiin oli paljon puhuva. Rinteen kannalta hyvältä ei myöskään näytä se, että Lasse Lehtinen (aikanaan keskeisesti mukana Ahtisaaren taustajoukoissa) on jo avoimesti mennyt Niinistön taakse ja Erkki Tuomioja on kehottanut puoluetta vakavasti harkitsemaan samaa oman ehdokkaan asettamisen sijasta.

Keskustapuolueella sen sijaan on jo pidempään ollut ehdokas nimettynä eli hajuton, mauton ja väritön (paitsi naissuhteiltaan) Matti Vanhanen. Vanhanen joutunee tyytymään korkeintaan kolmanteen sijaan. Keskustassa on niin paljon tukea Niinistölle, että Vanhanen joutuu tekemään täyden työn saadakseen edes osan oman puolueen kannattajista taakseen.

Vihreiden Pekka Haavisto todennäköisesti tulee olemaan toiseksi vahvin ehdokas kuten viimeksikin. Kuitenkin on epärealistista ajatella, että hän pystyisi saamaan samoja äänimääriä kuin edellisellä kerralla (yli miljoona ääntä eli 37,4% toisella kierroksella), huolimatta vihreiden yleisestä nousutrendistä gallupeissa puolueena. Tuoreessa tutkimuksessa vihreiden kannatus ensimmäistä kertaa ylitti 15% . Suurin jännitys vaaleissa lienee, meneekö Niinistö lävitse jo ensimmäisellä kierroksella vai tarvitaanko toinen kierros.

Jotkut ovat väittäneet, että Niinistön taktiikassa on kekkosmaisia piirteitä. Minusta tässä on kyllä huomattava ero. Kekkosen aikaan asiat hoidettiin perässähiihtäjien ja puolueiden keskeisillä kabinettikeskusteluilla ja sitten tuotiin ratkaisu kansan eteen. Tässä tapauksessa kansalaiset ovat selvästi tyytyväisiä Niinistön toimintaan yli puoluerajojen, mitä osoittaa viimeisin yli 70 % kannatus mielipidetutkimuksessa. Niinistö on tavallaan ohittanut puolueet (ja erityisesti jälleen kerran ottanut etäisyyttä Kokoomukseen) ja vetoaa suoraan kansaan. Tämä on täysin laillista ja mahdollista silloin kun on niin suosittu kuin Niinistö on.

Kekkosen kauteen vetoaminen on sikälikin virheellistä, että Niinistöllä päinvastoin kuin Kekkosella on erittäin vähän muodollista valtaa. Niinistö on pystynyt ottamaan johtavan aseman kansalaisten silmissä johdonmukaisella ja luottamusta herättäneellä toiminnallaan joka ei perustu vain muodollisiin valtaoikeuksiin.

Tämän kertaisista presidentinvaaleista ei näyttäisi tulevan mitään huippujännittävää kisaa. Kuitenkin tärkeää jälleen on, että kansalaiset tästä huolimatta lähtevät äänestämään ja ilmaisemaan tahtonsa. Näinä kansainvälisesti levottomina aikoina on hyvä jos maan presidentillä on takanaan selkeä ja vahva kansan tuki.

Kommentointi on suljettu.

css.php